Forspace Solutions
Forspace Solutions

Vijest

Kako digitalna transformacija pospješuje i olakšava posao računovođa?

U poslu, kao i u životu, promjena je jedina prava vodilja ka boljitku. Profesionalci u svim industrijama suočavaju se s velikim promjenama a mnoge od njih vođene su novim tehnologijama. Računovodstvo nije izuzetak. Računovodstvena djelatnost je otišla dalje od pukog knjigovodstva i kao takva preuzima neke od osnovnih strateških odluka u kompanijama koje razmišljaju o budućnosti. Iako neki stručnjaci kažu da računovodstvo ima mračnu budućnost u digitalnom svijetu, tehnologije poput upravljanja podacima u cloudu, automatizacije procesa i ERP softver dokazuju da će računovođe konačno biti lišene neorganizovane hrpe papira i knjiženja do kasno u noć.

Tehnologija će podržati, a ne zamijeniti, računovođe

Još 2015. godine, stručnjaci su govorili o početku kraja za računovođe, uvjereni da će nove tehnologije, posebno automatizacija, završiti digitalnim računovodstvom kakvo poznajemo. Istraživanjem 2019. godine računovođe koje je ispitao Robert Half o uticaju automatizacije na njihovu profesiju izrazile su zabrinutost zbog zamjene, imajući manje mogućnosti za kreativno rješavanje problema i pretjeranu ovisnost o tehnologiji u izvršavanju svakodnevnih zadataka. Ipak, događaji između tog vremena i vremena sada, uključujući pandemiju korona virusa, umjesto toga, pokazali su da računovođe, kao i drugi stručnjaci, moraju brinuti mnogo više o adaptaciji nego o zamjeni.

Prednosti softvera za planiranje resursa kompanije (ERP), poslovanja u cloudu i automatizacije

Računovođe u 21. stoljeću imaju strateške softverske programe za pripremu budućnosti poslovanja, kakvi su sistemi za planiranje resursa preduzeća (ERP). ERP je softverski program koji integriše različite odjele u kompaniji u isti sistem. To čini podatke dostupnima svima i podržava aktivnosti između različitih odjela. Podaci su dostupni putem zajedničke središnje baze podataka i dijele se kroz funkcionalna područja kao što su: finansije i računovodstvo, prodaja i marketing, ljudski resursi, proizvodnja,.. ERP poboljšava poslovne performanse jer menadžment može steći potpunu sliku o poslovanju u svakom trenutku što može pomoći pri donošenju velikih poslovnih odluka.

Centralizirano upravljanje podacima i procesima, posebno korištenjem cloud tehnologija, smanjuje otpad i značajno snižava troškove poboljšavajući komunikaciju i saradnju. Standardizacija i cjelovita baza podataka olakšavaju pristup, razmjenu i analizu podataka. Kvalitet podataka raste, a ne opada, sa povećanjem količine istih. Slično, automatizacija smanjuje troškove i poboljšava učinkovitost uklanjanjem dosadnog i dugotrajnog ručnog rada (npr. unos podataka, trosmjerno usklađivanje) i smanjuje postotak ljudske greške. Pokreće direktnu obradu i umjesto da zamijeni računovođe, oslobađa ih da se usredotoče na strateške zadatke koji zahtijevaju kreativnost, saradnju i domišljatost – usluge koje tehnologije ne mogu pružiti.

Računovođe, na primjer, mogu primijeniti svoje jedinstvene ljudske vještine na pretvaranju uvida izvučenih iz visokokvalitetnih podataka u efikasnije finansijsko planiranje i izvještavanje. U integrisanom okruženju, računovođe imaju pristupe i drugim poslovnim jedinicama i njihovim podacima koje mogu iskoristiti za poticanje inovacija, izgradnju otpornijeg i agilnijeg distributivnog lanca i razvijanje poslovnih planova upravljanja koji promiču rast uz osiguravanje kontinuiteta. Dodavanjem drugih tehnologija u kombinaciju samo se povećava potencijalna vrijednost. Za kompanije spremne da iskoriste potencijal digitalnih alata, ova promjena je prilika, a ne prijetnja.

Buduće računovođe: Relevantniji, produktivniji i kreativniji više nego ikad

Skup vještina i opis posla za računovođe u budućnosti bit će uveliko prošireni, dok će se i dalje baviti osnovnim kompetencijama profesije. Podržani tehnologijom u zajedničkom okruženju, računovodstveni timovi će biti popunjeni i namjenskim računovodstvenim stručnjacima i stručnjacima iz drugih oblasti poslovanja. Računovođe u budućnosti mogu imati savjetodavnu ulogu, pozdravljajući stručnjake za poslovnu inteligenciju i nabavku i radeći na izradi strateškog plana nabavke. S raznovrsnijim skupovima vještina i većom tehničkom snagom, računovođe mogu prenijeti vlastitu stručnost timovima i drugim poslovnim jedinicama, pružajući ključne finansijske podatke, poboljšavajući budžete ili osiguravajući usklađenost. Sasvim je moguće da će kompanije koristiti strateški outsourcing kako bi “popunile praznine” u svom stablu tehnologije ili osigurale obuku i alate potrebne za dodavanje sposobnosti svom timu. Kao funkcija, računovodstvo može postati manje usmjereno na usavršavanje vlastitih vještina putem certifikata, a više o ključnim kompetencijama koje vremenom rastu, s naglaskom na cjeloživotno obrazovanje i razvoj vještina potrebnih za usvajanje složenog poslovnog okruženja koje se stalno mijenja.

Forspace Solutions je kompanija koja u svojoj ponudi u sklopu ERP softvera ima i računovodstveni modul rezervisan za rad svih računovodstvenih poslova u istom. Pored toga, uviđajući važnost računovodstvenog programa za računovodstvene agencije i certificirane računovođe koji vode veći broj klijenata, naša kompanija nudi poseban vid poslovne saradnje sa istim (detaljnije o ovom poslovnom modelu možete pročitati na linku: https://forspace.ba/besplatne-licence/). Za one koji tek pokreću svoj biznis ili još uvijek nemaju svoje računovodstvo, naša kompanija pruža i računovodstvene usluge (detaljnije: na upit).

Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona 033/770-949 ili e-maila [email protected].