Forspace Solutions
Forspace Solutions

Vijest

Na koncu do potpune transformacije – kako je nastao ERP koji svi koristimo?

Brzom ekspanzijom tehnologije koja komunikaciju čini lakšom nego ikada prije, nove i uzbudljive poslovne mogućnosti počele su se probijati na scenu rješavanja poslovnih zahtjeva. Sposobnost da se informacije, kapital, pa čak i ljudski talent prenose po cijelom svijetu brzinama koje nisu mogle biti niti zamišljene prije samo nekoliko desetljeća, stvorile su okruženje dovoljno zrelo za procvat kreativnih ideja. Kao jedno od primarnih načela organiziranja u trenutnom poslovnom svijetu, velike se korporacije sve više oslanjaju na ERP – Enterprise Resource Planning – sisteme, kako bi osigurale tačnost skladištenih i korištenih informacija u poslovanju. ERP sistemi prvi su put inovirani kako bi se riješio temeljni problem preduzeća, a to je osiguravanje valjanosti informacija u brzorastućim kompanijama koje su prije bile nezamislive. Kako su se oblik i struktura poslovanja mijenjali tokom posljednjih nekoliko desetljeća, tako se razvijao i softver namijenjen njegovoj podršci. Sve veća dostupnost moćnih računara i opreme također je oblikovala historiju ovog softvera, pretvarajući ga iz luksuza koji bi si malo ko mogao priuštiti u potrebu za organizovanje neometanog poslovanja u kompleksnim tržišnim uslovima. Naziv za sistem koji pomaže u planiranju resursa kroz historiju je popriamo različita imena, a naziv “ERP” nastao je tek 1990. godine i kao takav koristi se do danas.

Krenimo ispočetka…

Pojava ranih ERP sistema zabilježena je pokušajima upotrebe računskih strojeva za poslovanje još u 1940-ima. Kako se fokus na tvorničkoj proizvodnji povećavao, tako su stvarana računarska rješenja, koja su trebala olakšati manuelne proizvodnje. Šezdesetih su predstavljene aplikacije koje su se bavile upravljanjem zalihama i kontrolom. Sistem planiranja resursa nastao je početkom 1960-ih. On se razvio kao rezultat zajedničkih napora J.I. Case Company, kompanije koja proizvodi traktore i ostale građevinske mašine i njenog IT partner – IBM-a. Ova saradnja iznjedrila je poznati softver pod nazivom Materials Requirements Planning (MRP). MRP je 1970-ih pomogao kompanijama da planiraju potrebe za sirovinama za proizvodnju, nabavku i isporuku. Do 1975. godine MRP softver već se koristio u stotinama velikih kompanija, iako je bio dostupan samo onima s dubokim džepom. Sistem je radio na ogromnim glavnim računarima koji su bili veoma skupi, a čija se snaga ne može čak ni uporediti sa snagama današnjih tehnologija. U međuvremenu, 1972. godine osnovana je firma SAP – “Sistemi, alikacije i proizvodi” u Njemačkoj. Cilj SAP-a bio je stvoriti poslovni softver koji bi radio u stvarnom vremenu, što bi značilo otvaranje novog pravca u eri ERP-a. SAP je svoj prvi sistem finansijskog računovodstva lansirao 1973. godine. Deset godina poslije, MRP se razvio u ono što su mnogi nazvali MRP II ili Planiranje proizvodnih resursa dodavanjem dodatnih proizvodnih procesa i mogućnosti za upravljanje, kao rješenje za planiranje proizvodnje na jednom mjestu.

Pojam ERP – planiranje resursa poduzeća, prvi se put upotrijebio 1990-ih. Mogao se nositi s drugim poslovnim funkcijama poput inženjeringa, finansija i računovodstva, upravljanja ljudskim resursima i projektima i slično. Pristup su bile modularne aplikacije s naprednim mogućnostima. Svi sistemi u 1990-  ima koristili su naslijeđeni, ranije razvijeni model, dok Netsuite nije nastao 1996. godine. Netsuite je bila američka kompanija koja je prva ponudila poslovni softver putem Clouda. Ovaj ERP sistem je korišten u svim poslovnim funkcijama kompanije, a isporučivan je putem Interneta. Gartner grupa 2000. godine definisala je ERP II kao internetski softver koji omogućuje pristup ERP rješenju u stvarnom vremenu. Također je pružao funkcionalnosti izvan poslovanja poput upravljanja lancem nabavke, upravljanja odnosima s kupcima (CRM) i poslovne inteligencije.

Nakon 2005. godine, trend se okrenuo prema softverskim sistemima u Cloudu i time se daleko udaljio od tradicionalnih modela temeljenih na klijentskom poslužitelju. Cloud ERP sistemi pružali su naprednije funkcionalnosti sa znatno nižim troškovima, posebno onima koji koriste javni model Clouda. Sniženi troškovi rezultat su mogućnosti da su se troškovi korištenja ERP-a mogli podijeliti između više korisnika. Cloud je postao sadašnjost i budućnost svih ERP sistema, te je na taj način postajao dostupan sve većem broju kompanija. Prvobitno je postojala zabrinutost zbog sigurnosti podataka, ali Cloud je ipak uspio postići nivo sigurnosti podataka bolji nego kod ERP rješenja temeljenih na premisi, i to bez troškova, s neprekidnim radom, s lahkoćom korištenja i bez potreba za kodiranjem i nadogradnjom.

Savremeni ERP sistemi imaju daljinski pristup putem web naprednih aplikacija koje se izvode čak i na mobilnim uređajima. Današnji Cloud ERP sistemi pokrivaju sve potrebne aspekte poslovanja. Imaju napredno izvještavanje, analitiku, alate i funkcionalnosti za poslovnu inteligenciju i pružaju podatke u stvarnom vremenu čak i u pokretu. U budućnosti će se vidjeti integracija Cloud ERP-a s IoT-om, IoE-om, društvenim mrežama i još većom sigurnosnom kompetencijom. Nebo je granica, a Cloud pruža značajnu podlogu za kompanije u ovim teškim vremenima. Pomogao je mnogim preduzećima da ostanu na površini i napreduju ili sačuvaju svoje poslovanje u krizi COVID-a.

TIMELINE:

Pregled razvoja ERP-a