Forspace Solutions
Forspace Solutions

Vijest

Ovaj online portal Vam nudi da provjerite da li Vam je poslodavac uplatio doprinose

Činjenica da je sve učestalija pojava online aplikacija putem kojih možemo vršiti provjeru različitih vrsta informacija, govori da se stepen digitalizacije procesa poboljšava i u bosanskohercegovačkoj ekonomiji. Prenošenje fizičke dokumentacije i složenog rada u digitalni oblik kroz samo nekoliko klikova na online platformama, značajno skraćuje vrijeme čekanja i olakšava dinamičnu svakodnevnicu. Digitalizacija ne zahvata samo privatni i javni sektor naše zemlje, nego i njene institucije. Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine značajno je ubrzala odgovore na zahtjeve svojih klijenata otkako je kreirala mogućnost da bh građani online putem mogu vršiti provjeru da li im je njihov poslodava izvršio uplatu doprinosa i evidentiranog osiguranja.

Nova usluga koju Porezna uprava Federacije BiH nudi građanima – osiguranim licima je usluga za provjeru uplaćenih doprinosa i evidentiranog osiguranja putem online portala. Ovu uslugu mogu koristiti osigurana lica koja su obavezno osigurana (zaposlene osobe ili su bile zaposlene osobe) u skladu sa zakonima kojima se reguliše penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u Jedinstvenom sistemu Porezne uprave Federacije BiH. Na online portalu za provjeru uplaćenih doprinosa i evidentiranog osiguranja, zaposlene osobe mogu provjeriti da li im je i u kojem iznosu poslodavac uplatio doprinose i prijavio kod nadležnog organa počevši od 2011. godine kada je uspostavljen Jedinstveni sistem (uključujući i one zaposlene osobe kojima je od 2011. godine prestalo obavezno socijalno osiguranje tj. radni odnos).

Usluga je namijenjena za zaposlene osobe ili su bile zaposlene osobe:

  • Građane BiH – koji posjeduju validnu ličnu kartu (osobnu iskaznicu) i dodijeljeni lični/osobni identifikacioni broj (LIB/OIB).
  • Strane građane koji su registrovani u Poreznoj upravi Federacije BiH putem ranijeg RSFL ili novog POR-504 obrasca – sa dodijeljenim JMB-om za strana lica i ličnim/osobnim identifikacionim brojem (LIB/OIB).

Link za pristupanje online aplikaciji za provjeru uplaćenih doprinosa i evidentiranog osiguranje je https://edoprinosi.fpu.gov.ba/, a detaljno uputstvo za korištenje možete pronaći na http://www.pufbih.ba/v1/public/upload/stranice/OAS_Uputstvo_v1_4.pdf.

Izvor: Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine