Forspace Solutions
Forspace Solutions

Vijest

Praktični savjeti za zaštitu podataka unutar vaše kompanije

Bilo da ste velika korporacija ili startup koji je tek upoznao svijet biznisa, web prijetnje i krađa podataka mogu uzrokovati velike poremećaje u svakodnevnom poslovanju. Bez odgovarajuće sigurnosti i procedura, kompanije mogu imati značajne posljedice takvih napada, koje su u najboljem slučaju frustrirajuće, a u najgorem nepopravljive. Koliko god prijetnje po sigurnost poslovanja bile štetne, lako ih je izbjeći ukoliko imate odgovarajuće mjere zaštite. Ako želite osigurati kontinuitet poslovanja, tada je ulaganje u prave metode posebno bitno. Kako biste krenuli u pravom smjeru, dajemo praktične savjete koje vasa kompanija može koristiti za očuvanje svojih podataka.

 • Napišite strategiju

Umjesto da imaju nejasnu ideju o politici i procedurama, kompanije svih veličina trebale bi imati formalnu strategiju IT sigurnosti koja treba biti što detaljnija i iscrpnija. Imperativ je da se definiše ne samo način zaštite podataka i resursa, već i šta učiniti ako stvari krenu po zlu. Strategija reagovanja na incident osigurava da ćete biti korak ispred, umjesto da radite bilo kakve oštre reakcije koje bi mogle pogoršati stvari.

 • Zaštitite se od zlonamjernog softvera

Zaštitite podatkovne prijetnje štiteći svoje računare i mrežu od zlonamjernog softvera. Zlonamjeran softver može uzrokovati ogromnu količinu oštećenja podataka, ali se može i rojiti na nezaštićenim strojevima, a da vi za to niste ni znali. Bitno je da se zaštitite od zlonamjernog softvera na sljedeće načine:

 1. Primijenite firewall: Iako sam po sebi nije dovoljan, ugrađeni firewall na vašem ruteru pruža prvu liniju odbrane, pa ga uključite.
 2. Zaštita računara: Sofisticirani sigurnosni softver štiti bez ugrožavanja performansi vašeg računara ili mreže. Potražite zaštitu koja se može nositi s krađom identiteta, sumnjivim web stranicama i hakiranjem u jednom potezu.
 3. Održavajte e-poštu čistom: Antispam softver štiti od neželjene e-pošte, što može stvoriti rizike i ometati zaposlenike. Zaustavite ih na mjestu s mjerama opreza.
 • Neka vaša bežična mreža bude sigurna

Ako imate bežičnu mrežu, onda se čuvajte: hakeri čekaju da na nju nasrnu bez upozorenja. Ključ za šifriranje može zbuniti one koji nisu posebno upućeni u tehnologiju, ali hakerima je to jednostavno zaobići. Ojačajte ruter koristeći najjaču postavku šifriranja kojom možete zaštititi svoje poslovanje i isključite funkciju emitovanja kako biste svoju mrežu učinili nevidljivom. Što se hakera tiče, oni ne mogu hakirati ono što zapravo ne mogu vidjeti.

 • Zaštitite lozinke

Čak se i nešto jednostavno poput lozinke može optimizirati za učvršćivanje vaših podataka. Možda ih je potrebno zapamtiti, ali što su vaše lozinke složenije, to im možete pružiti veću zaštitu. Neka vaše lozinke budu dugačke, najmanje osam znakova, i u njih ugradite brojeve i druge nestandardne znakove kako se ne bi mogli lako pogoditi.

 • Napravite plan za lične uređaje

Budite u toku sa sigurnosnim rizicima povezanim sa zaposlenicima koji donose i koriste vlastite uređaje. Napravite plan prakse kako biste osigurali određenu zaštitu od pravnih posljedica i troškova mobilnog sistema. Jasna, sveobuhvatna politika koja obuhvata relevantna pitanja brisanja podataka, praćenja lokacije i praćenja interneta može biti vrlo vrijedna. Nadalje, kompanije bi trebale nastojati osigurati odgovarajuće usluge za zaposlenike koji rade na daljinu ili koriste vlastite uređaje kao dio svojih uloga. Iako ove prakse mogu povećati produktivnost i smanjiti režijske troškove, mogu uvesti i nove sigurnosne probleme ako se njima ne upravlja pravilno.

 • Postavite automatska ažuriranja softvera

Hakeri vole skenirati mrežu ili web lokaciju kako bi vidjeli na kojoj verziji softvera radi kako bi olakšali iskorištavanje ranjivosti starijih verzija. Ažuriranje sigurnosnih postavki uređaja, operacijskih sistema i drugog softvera na njihove najnovije verzije može spriječiti da se to dogodi. Postavite poboljšanja za automatsko ažuriranje u pozadini zbog dalje zaštite od potencijalnih prijetnji.

 • Provedite provjere prošlosti

Budite posebno oprezni u pogledu zapošljavanja novih zaposlenika. Zaštita od unutrašnjih prijetnji igra ključnu ulogu u učinkovitoj kibernetičkoj sigurnosti. Pogledajte njihovu pozadinu i zamislite kakve su to osoba. Osim toga, imajte na umu promjene u karakteru postojećih zaposlenika jer bi to moglo ukazivati ​​na druga pitanja.

 • Pravilno zbrinite podatke

Osiguravanjem ispravnog uklanjanja sadržaja ugašenih i ponovno korištenih uređaja i medija za pohranu osigurat će se da se povjerljivi podaci kompanije ne mogu dijeliti dalje, te da neće pasti u pogrešne ruke. Zapamtite: ponovna instalacija operacijskog sistema, formatiranje tvrdog diska ili brisanje određenih datoteka i mapa ne osigurava nestanak vaših podataka. Zapravo, u većini slučajeva vaši su podaci još uvijek potpuno dostupni pomoću slobodno dostupnih alata. Pobrinite se da vaš IT stručnjak koristi alat koji više puta prepisuje vaše podatke, osiguravajući da se vaši podaci ne mogu oporaviti.

 • Koristite Cloud

Ako vasa kompanija nema vremena ili stručnosti da ostane u toku sa svim ažuriranjima sigurnosnih pitanja koja zahtijevaju pažnju, možda bi bilo vrijedno okrenuti se Cloud verziji korištenja podataka. Renomirani pružatelj usluga Clouda moći će pohranjivati ​​podatke, održavati softverske zakrpe i pružati sigurnost. Iako ovakva verzija vjerovatno neće biti prikladna za velike kompanije, ovo može biti dobar pristup za male firme koje žele osigurati značajan stepen zaštite.

 • Obrazujte svoje zaposlenike

Važno je osigurati da svi u vašem poslu razumiju sigurnosnu politiku tvrtke. Provođenje obuke zaposlenika može se raditi pri zapošljavanju ili tokom njegovog radnog odnosa, vrijedno je obuku provesti – samo se pobrinite da svi poštuju praksu u cijeloj kompaniji.