Forspace Solutions
Forspace Solutions

Vijest

Tajne uspješne implementacije ERP softvera

Kao što je već u ranijim člancima bilo pomena, ERP ili planiranje resursa preduzeća je poslovni softver koji omogućava besprijekornu integraciju podataka u svim sektorima kompanije. Ovaj poslovni softver ojačava preduzeće i osigurava bolje korištenje resursa što dovodi do njihovog efikasnog planiranja i usmjeravanja. ERP softver daje mnoge opipljive, ali i neopipljive prednosti preduzećima svih veličina. Stoga, nije ni čudo što sve više kompanija traži rješenja za implementaciju ERP -a.

Međutim, implementacija ERP softvera je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se ljudi ne usude na promjene. Veliki broj menadžera veže loše iskustvo sa implementacijom softvera da sada oklijevaju s nadogradnjom svog zastarjelog sistema samo zato što se boje ponovnog, sličnog procesa implementacije. Implementacija bilo kojeg softverskog sistema nije uvijek tako jednostavna kako mnogi tvrde. Ovaj proces nije težak u smislu programiranja i postavki softvera prema specifičnim potrebama kompanije, ali zahtijeva vrijeme. Međutim, proces adaptacije zaposlenika na promjene je taj koji iziskuje najviše vremena. Korisnici sistema će se vjerojatno, na početku, opirati novim načinima izvršavanja zadataka, a mnogi možda neće u potpunosti razumjeti kako pravilno koristiti novi sistem. Nažalost, to se događa prečesto.

Ključni faktori koji dovode do uspješne implementacije ERP-a

  • Jasna poslovna vizija, misija i plan

Mora postojati detaljan plan implementacije poslovnog softvera. Također, kompanija mora biti spremna prihvatiti promjenu. Budžet i sredstva moraju se planirati unaprijed.

  • Poslovni procesi

Postojeći poslovni procesi moraju se ocijeniti u skladu sa budućim potrebama. Mnogi će se procesi možda morati ponovno projektirati. Neefikasni procesi moraju se ukloniti, a kritični procesi moraju se poboljšati radi veće efikasnosti.

  • Upravljanje projektima

Potrebno je procijeniti obim ERP softvera i unaprijed odrediti ulogu svake poslovne jedinice. Kritični procesi i rokovi trebaju biti definisani u okviru rasporeda i dodijeljenog budžeta.

  • Predanost i podrška poslovnih lidera

Najviše rukovodstvo kompanije mora donositi blagovremene odluke, uključujući raspodjelu budžeta i resursa. Upravljanje promjenama mora biti omogućeno i pojačano prema potrebi. Tek kada rukovodstvo u potpunosti prihvati promjene moći će to zahtijevati i od ostalih zaposlenika. Obuka zaposlenih u ovom dijelu igra ključnu ulogu uspješne implementacije poslovnog softvera.

  • Resursi dobavljača i postprodajna podrška

Treba provjeriti pouzdanost kompanije koja nam prodaje ERP softver. Također, prodavac mora pokazati posvećenost u svakoj fazi procesa implementacije te nakon nje. Vrlo je važna komunikacija sa dobavljačem, jednako kao i unutar internih vertikala organizacije. Održavanje poslovnog softvera i njegova nadogradnja bitni su faktori o kojima treba misliti prije početka same implementacije.

Imperativ je da najviše rukovodstvo kompanije bude 100% uključeno u proces implementacije. Dobavljač mora uvijek imati na umu da kompaniji ovoga puta ponudi zaista bolje i naprednije rješenje, zbog čega se kompanija i odlučuje na implementaciju novog ERP -a.

Kako bi osigurali nesmetanu i uspješnu implementaciju ERP-a, birajte Forspace. U svakoj smo fazi sa svojim klijentima, i naš posao ne prestaje sve dok koristite naše usluge. Poboljšanje Vašeg poslovanja je ono čemu težimo, jer: Mi ne radimo za Vas, mi radimo sa Vama!