Forspace Solutions
Forspace Solutions

Vijest

Uspješna saradnja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Forspace Solutions-a

Da su korporativna filantropija i društvena odgovornost važni segmenti poslovanja naše kompanije svjedoči još jedna uspješno realizovana saradnja sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu kroz koju smo obezbijedili 25 besplatnih licenci studentima u okviru predmeta “Projekat” na Katedri za računovodstvo i reviziju. Studenti su imali priliku da se upoznaju i rade u našem poslovnom, softverskom rješenju Forspace, te na taj način upotpune svoja teorijska i praktična znanja. U interaktivne radionice, pored profesorice doc. dr. Benine Veledar, aktivno je bila uključena i Senada Džinić, certificirani računovođa naše kompanije. Gospođa Senada je kontinuirano pratila angažman studenata i uvijek je bila dostupna za eventualna pitanja ili poteškoće sa kojima su se studenti susretali. Nakon uspješno završenog semestra, profesorica doc. dr. Benina Veledar sa nama je podijelila svoja pozitivna iskustva i iskustva studenata koja donosimo u nastavku:

Predmet “Projekat” je predmet treće godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Studenti koji su se opredjelili za smjer Računovodstvo i revizija susreću se sa velikim brojem predmeta iz oblasti računovodstva i revizije na kojima, uglavnom, stiču teorijska znanja. Budući da je kompanija Forspace Solutions izrazila želju za saradnjom sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, prva pomisao mi je bila da omogućimo studentima da kroz ovaj predmet iskuse praktičnu primjenu stečenih znanja. Cilj je bio da se studenti upoznaju sa radom na domaćem softverskom rješenju, koje se, između ostalog, koristi za potrebe računovodstva i finansijskog izvještavanja. Studenti su dobili pristupne podatke i potrebna uputstva za pristup softveru. Kroz sedam sesija su upoznati sa najvažnijim modulima koje softver nudi, a koji su prevashodno vezani za knjiženje: izvoda, ulaznih i izlaznih faktura, blagajne, biznis kartica, putnih naloga, kompenzacija, razgraničenja, amortizacije, PDV-a, plata, ugovora o djelu, povremenih i privremenih poslova, autorskih honorara, bruto bilansa. Sesije je, uz moju podršku, vodila gospođa Senada Džinić, certificirani računovođa sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa navedenim softverom naziva Forspace. Studenti su imali priliku paralelno raditi tokom sesija, pitati sve što im nije bilo jasno, davati svoje prijedloge i komentare vezano za nastavni proces. Utisci svih nas na kraju semestra su jako pozitivni. Svi studenti su uspješno položili ispit, ali smatram da će pravu korist od ovog predmeta osjetiti tek kada se zaposle. Nadam se da ćemo ovu saradnju u budućnosti nastaviti i da će ona biti još uspješnija kada se vratimo u sale i u normalne uslove koje smo imali prije pandemije Covid 19.

Naša kompanija će nastaviti pružati podršku obrazovnim institucijama, studentima i široj društvenoj zajednici kroz ovakve i slične projekte.

Poslujmo i rastimo zajedno!